Lähde:Youtube


Korttipelien digiloikat 

Korttipelejä on pelattu lähes iät ja ajat ja ne ovat viihdyttäneet ihmisiä monella eri tavalla. Niitä pelattiin ennen ravintoiloissa ja fyysisissä kasinohalleissa, mutta teknologian kehitys on vienyt ne suurella kädellä verkkoon. Tutustumme korttipelien digiloikkaan tässä artikkelissa tarkemmin. Tämä artikkeli on sponsoroitu.  

Monilla suosituilla korttipeleillä on ollut pitkä taival takanaan. Esimerkiksi pokeria, pasianssia tai blackjackia on pelattu jopa vuosisatoja ja ne ovat edelleen ahkerasti pelattuja pelejä. Nykyään lähes jokainen korttipeli löytyy myös digimuodossa, jolloin pelaaja voi kätevästi valita mieleisensä pelitavan tilanteesta riippuen.  


Ensimmäiset askeleet 90-luvulla 

Korttipelit ottivat ensimmäiset askeleensa kohti digitaalista maailmaa 1990-luvulla. Milleniaalit muistanevat lapsuudestaan esimerkiksi Microsoft Solitaire, jonka pasianssipeliä voidaan pitää ajanmukaisena virstanpylväänä. Tämä pasianssipeli on ollut siitä lähtien Windows-tietokoneiden vakiovaruste ja sen digitaalinen sovitus on säilynyt samankaltaisena näihin päiviin saakka. 

90-luvulla nähtiin ensimmäistä kertaa myös digitaalisia keräilykorttipelejä ja silloin saatiin nauttia esimerkiksi Magic the Gatherin ja Pokémon Trading Card Game -pelien digiversioita. Nämä olivat siis entuudestaan tuttuja fyysisessä muodossa, mutta ne sähköistyvät tuohon aikaan monen digipelaajan iloksi.  

Hearthstone ja Gwent ovat puolestaan digitaalisia keräilykorttipelejä, joiden julkaisumuoto oli ainoa ja alkuperäinen. Niistä ei ollut siis aikaisempia fyysisiä versioita. Hearthstone komeilee edelleen suosituimpien digitaalisten keräilykorttipelien listalla. Suosion salaisuutena lienee ollut selkeä käyttöliittymä ja ja kutsuva visuaalinen ilme. Sen säännöt oppii helposti, mutta haastettakin on tarjolla.  

Digitaalisuus helpottaa pelaamista 

Mobiililaite on lähes jokaisen suomalaisen arkipäivää, mikä helpottaa nykyajan digipelien saatavuutta merkittävästi. Suuren yleisön voi tavoittaa helposti ilman minkäänlaisia kustannuksia, jotka kohdistuvat esimerkiksi pelilaitteiden hankintaan. Lisäksi korttipelien luonne on melko yksinkertainen, jolloin niiden digitaalinen omaksuminen on varsin helppoa.  

Nämä ovat edesauttaneet korttipelin digitalisoitumista erittäin paljon. Nettipelaaminen on nykyään erittäin suosittua ja erilaisia sivustoja on pilvin pimein. Massiivinen tarjonta on saanut aikaan lähes armottoman kilpailun, jossa pelisivustot yrittävät parhaansa erottautuakseen joukosta. 

Yleistynyt nettipelaaminen on saanut aikaan myös kielteisiä ilmiöitä. Peliongelmat ovat vakava ilmiö ja valitettavan yleistä Suomessakin. Ne aiheuttavat usein erittäin ikäviä haittoja sekä pelaajalle että hänen läheisilleen. Sen takia vastuullisten pelisivustojen suosiminen on erittäin tärkeää, jotta turvalliseen ja maltilliseen pelaamiseen voidaan pyrkiä.  

Digipelien ja perinteisten pelien vertailua

Vaikka korttipelit ovat siirtyneet suurelta osin verkkoon, on pelaamisen idea paljolti sama. Pelejä voi edelleen pelata fyysisillä korteilla ja niiden historia on itseasiassa varsin mielenkiintoista luettavaa. Molemmissa pelitavoissa on etunsa ja varjopuolensa.  

Perinteiset korttipelit antavat konkreettisempaa tunnetta pelaamisesta, kun kädessä saa pitää oikeita kortteja. Pelaaminen voi olla mukavaa ajanvietettä esimerkiksi ystävien kanssa ja vastustajien ilmeitä ja eleitä on helpompaa tulkita. Se on siis usein seurallisempaa nettipelaamiseen verrattuna. Toisaalta kortit eivät ole aina välttämättä käden ulottuvilla ja kortit voivat kulua käytössä.  

Nettipelaamisen etuina ovat sen vaivattomuus ja saatavuus. Toimivalla laitteella ja hyvällä nettiyhteydellä pelaamiseen pääsee käytännössä ajasta ja paikasta riippumatta. Se on toisaalta yksinäisempää ja tarvitsee tosiaan aina internetyhteyden. Lisäksi pelaaminen netissä voi aiheuttaa todennäköisemmin riippuvuutta kuin perinteisillä korteilla pelaaminen.

 

Osallistu keskusteluun