Lähde:Youtube


Voodoon mysteerinen maailma

Uskotko henkiin ja taikuuteen? Kiinnostaako mystiikka yleisesti? Monelle ensimmäinen asia, joka tulee mieleen sanasta ”Voodoo”, on varmastikin voodoonukke. Voodoo tarkoittaa kuitenkin itse asiassa kokonaista uskontoa. Siinä missä suomalainen mytologia kertoo maapallon syntyneen linnun munasta, on voodoo aivan yhtä mielenkiintoinen aihe. Monet, etenkin noituudesta, taikuudesta ja kansanperinteistä kiinnostuneet ovat koska vain valmiita kuulemaan voodoosta, joten tänään syvennymme voodoon mystiseen maailmaan.

Tarkoituksemme ei ole ottaa kantaa voodoon, uskontojen, tieteen tai taikuuden kelpoisuuteen. Voimme olla vain varmoja siitä, että usko voodoohon on totta, ja harrastajia löytyy läpi maapallon. ”Louisiana voodoo” on kenties sen suurin afrikkalainen diaspora. Louisianasta löytyvää New Orleansin kaupunkia pidetäänkin modernin voodoon tärkeänä alueena. Se miten voodoo taas päätyi Louisiananaan, juontaa juurensa valitettavasti orjuudesta. Alun perin voodoo on lähtöisin Länsi-Afrikan maista, kuten Kongosta. Nykypäivänä voodoota harjoittaa tosissaan hyvin harva, mutta sen vaikutus ja perintö ovat pysyviä.


Etenkin scifistä tai fantasiamaailmoista kiinnostuneet saattavat löytää mielenkiintoisia rinnakkaisuuksia ja inspiroivia paikkoja voodoomaailmasta.

Voodoonukke olennaisena symbolina

Ensin siis, mikä onkaan voodoonukke tai sen tarkoitus? Usein elokuvissa tai kirjoissa se liitetään satuttamiseen. Voodoonukke rakennetaan ihminen mielessä, eli nukke symbolisoi yhtä tiettyä ihmistä. Kun nuken haltijalla on sadistisempi tarkoitusperä, hän piikittelee nukkea neuloilla, jota juuri olemme tottuneet näkemään medioissa. Mutta voodoonukke on tarkoitettu myös hyväntahtoisempaan tarkoitukseen! Eriväriset ”voodooneulat” ajavat eri tarkoituksia: Punainen neula toivoo kohteelle voimaa (tai kipua), kun taas valkoisen neulan tarkoitus on ”parantaa” ihminen jolle nukke on omistettu. Mitä parantaminen sitten missäkin tapauksessa tarkoittaa, ja miten se määritellään..? Se jääköön tulkinnanvaraiseksi.

Keltainen neula toivoo kohteelle menestystä, kun taas vihreä neula osoittaa rahaan. Näiden kahden mukaan on esimerkiksi nimetty Voodoo Kasino. Voodoon pysyvä vaikutus nähdään taas tätä myöten vahvana.

Nuken käyttämiseen vaaditaan alttari, jota ilman ei saada kutsuttua henkimaailmaa paikalle. Emme osaa kertoa tarkalleen kuinka voodooalttari pitäisi rakentaa, mutta helpoin tapa on varmastikin tavata oikea voodoon harjoittaja.

Henkimaailma

Aivan kuten suomen Ukko ylijumala tai norjan Odin, löytyy myös voodoosta omia henkijä, ja muita mytologisia käsitteitä. ’Orisha’ on henki, joka on kertoman mukaan lähetetty maahan auttamaan ihmiskuntaa Olodumaren (ylijumalan) puolesta. Henkimaailman nimi taas on ’Orun’. Voodoossa on keskiössä myös uskominen siihen, että henget kuten nämä Orishat saattavat ottaa ihmisen muodon. Tällöin tätä ihmistä kutsutaan nimellä ’Irunmole’.

Lwa, joka on lähtöisin haitilaisesta voodoon lahkosta. Heidän ylijumala taas on nimeltänsä ’Bondye’, ja Lwa-henget toimivat jälleen ihmisen ja jumaluuden välikäsinä. Lwa-henget kommunikoivat ihmisille pääasiallisesti unien tai visioiden kautta, vähän kuten legendaarisessa scifi-kirjassa ’Dune’. Nämä Lwa-henget pidetään taas tyytyväisinä esimerkiksi uhrien kautta. Ihmisuhraamista ei kuitenkaan harrasteta kuten asteekkien maailmassa; voodoossa eläinuhrit ovat riittävän mieluisa lahja tai hellyyden osoitus. Helpoin vertauspohja Lwa-henkeen on kristinuskostakin tuttu enkeli. Ne voivat tarjota ihmisille apua, suojelua, tai esimerkiksi uravalmennusta.

Hajanainen ja pirstaleinen voodoo

Henkiä ja eri uskonlohkoja löytyy useita, ja voodoo ei koskaan ole ollut kovin yhtenäinen uskontona. Voodoosta on vaikea puhua auktoriteetilla (etenkin nykypäivänä), mutta he jotka pitävät syvistä kaninkoloista, löytävät itsensä kaukaa voodoon uumenista. Tämä voodoon rikkinäisyys toimii tavallaan metaforana itse Afrikan maanosaan, jonka historia, perinne ja kulttuuri pistettiin enemmän tai vähemmän palasiksi länsimaiden puolesta. Ei mennä kuitenkaan siihen kaninkoloon.

Osallistu keskusteluun